Bouw nieuw bedrijfspand Henneken van start

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Na een vertraging van twee jaar heeft verhuisbedrijf Henneken groen licht gekregen voor de bouw van een duurzaam nieuw bedrijfspand op bedrijventerrein Oosterheem in Zoetermeer. Nog voor de bouwvak begint de aannemer met het bouwrijp maken van de grond en in september gaan de heipalen erin. Directeur Lauwrens de Jong is opgelucht, want het hele project was op een haar na afgeblazen.

Meer buitenruimte en opslagmogelijkheden

Het bouwplan lag in 2022 al klaar, maar de oorlog in de Oekraïne gooide roet in het eten: prijzen van bouwmaterialen schoten omhoog, waardoor het bouwbudget overschreden zou worden. Het plan is daarna aangepast en versoberd, waarna het hele traject van financiering en vergunningaanvraag opnieuw is doorlopen. ‘Dat kostte veel tijd en moeite, maar ik wilde doorzetten,’ zegt Henneken-directeur De Jong. ‘Op de huidige locatie zijn we volledig uit ons jasje gegroeid, met name het buitenterrein is veel te klein voor het stallen van ons wagenpark. Op de nieuwe locatie hebben we die ruimte wel plus een grote containerloods met drie keer zoveel opslagcapaciteit.’

Bijna energieneutraal gebouw

Ondanks de versobering, heeft De Jong niet ingeleverd op duurzaamheid. ‘We zijn een CO2-neutraal bedrijf en wat we nu niet kunnen besparen, kopen we af met carboncredits. In het nieuwe pand hoeft dat niet meer.’ Conform het oorspronkelijke ontwerp wordt een gasloos, bijna energieneutraal gebouw (BENG) neergezet. Het dak krijgt 260 zonnepanelen die de stroom leveren voor de dagelijkse energiebehoefte, vijf elektrische voertuigen, heftrucks en een containerkraan. En op het terrein komen eigen laadpalen voor het opladen van de voertuigen. Bovendien is het gebouw supergoed geïsoleerd met HR++ beglazing en overal is ledverlichting.

Nieuw: selfstorage in containers

Het ontwerp bestaat uit een containerloods van 20 meter hoog, een lagere hal met drie dockingshelters voor gelijkvloers laden en lossen plus een kantoorgedeelte. De containerloods is bedoeld voor verschillende soorten opslag, zoals verhuisopslag, zakelijke opslag en selfstorage. ‘Selfstorage is een groeimarkt, waar we nu voor het eerst instappen,’ aldus De Jong. ‘In plaats van opslag in een box bieden wij een container aan. Het grote voordeel is dat deze met de containerkraan wordt klaargezet in een afgesloten ruimte, die met de auto bereikbaar is. Je kunt spullen dus direct overhevelen van de auto in de container en andersom. Hiermee bespaar je je een hele tippel via liften en gangen, zoals bij de traditionele selfstorage-aanbieders het geval is. Je kunt de container zelfs thuis laten afleveren.’

Toekomst

Met de extra opslagmogelijkheden in de containerloods van het nieuwe pand hoopt Henneken haar omzet in de toekomst te vergroten. ‘Ook doe-het-zelfverhuizers en collegaverhuizers kunnen gebruik maken van tijdelijke verhuisopslag in de containerloods.’ In de toekomst overweegt De Jong ook nog buitenopslag op het achterterrein. ‘Dat is een stuk goedkoper en dus een interessante optie voor wie minder eisen aan de opslagruimte stelt.’ Daarnaast blijft het bedrijf natuurlijk een betrouwbare partner voor verhuizingen binnen en buiten Nederland, met als specialisme verhuizingen van en naar Engeland, Ierland, Schotland en Wales.