Verduurzaming bij Henneken in volle gang

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Verhuisbedrijf Henneken zet vol in op duurzaamheid met de aankoop van twee elektrische verhuisbussen en de bouw van een nieuw energieneutraal bedrijfspand in Zoetermeer. Het streven is een CO2-vrije, duurzame onderneming. Dat gaat niet in een keer, maar wel stap voor stap. Directeur Lauwrens de Jong legt uit.

Bij een verhuisbedrijf zorgt het wagenpark voor de grootste CO2-uitstoot. Lokaal werkende verhuisbedrijven stapten al eerder over op elektrische auto’s, maar voor Internationaal verhuisbedrijf Henneken dat vooral over lange afstanden verhuist, was de beperkte actieradius een punt. ‘De ontwikkelingen gaan echter snel en die volgen we nauwlettend,’ zegt directeur Lauwrens de Jong. ‘Zo is rijden op waterstof voor ons heel interessant, maar ontbreekt het nog aan een dekkend netwerk van tankstations. Inmiddels is de actieradius van elektrische voertuigen in het lichtere segment heel acceptabel. Vandaar dat we twee elektrische verhuisbussen hebben aangeschaft, die in april worden geleverd. Hiermee wordt onze CO2-uitstoot met 10 procent verminderd. Een hele verduurzaming.’

Elektrisch verhuizen even duur

De elektrische wagens zijn allereerst bedoeld voor verhuizingen van overheidsklanten, voor wie emissievrij vervoer een vereiste is. Daarnaast kunnen de wagens ook voor een duurzame verhuizing van andere klanten in Nederland worden ingezet. Behalve emissievrij zijn de wagens mooi stil, wat vooral in een stedelijke omgeving een voordeel is. De klant zelf merkt verder weinig verschil: een verhuizing met een elektrische bus verloopt niet anders dan met een dieselbus en is ook niet duurder. ‘De aanschafprijs van elektrische wagens ligt weliswaar 25 tot 200 procent hoger dan die van wagens op fossiele brandstof, maar de kosten voor brandstof en onderhoud vallen een stuk lager uit. Door het geringe kostenverschil kunnen we de prijs gelijk houden,’ legt De Jong uit.

Energieneutrale en efficiënte opslag

Omdat de ruimte op de huidige locatie te krap is voor verdere groei, gaat Henneken een nieuw duurzaam bedrijfspand bouwen in de Zoetermeerse wijk Oosterheem. De Jong: ‘Als oudste bedrijf van Zoetermeer willen we graag binnen de gemeente blijven. De aanvraag van de bouwvergunning loopt en als alles meezit, kunnen we volgend jaar over.’ Op de nieuwe plek komt een grote containerloods met een bovenloopkraan, die de containers zes hoog kan stapelen. Deze efficiënte manier van opslag geeft Henneken 50 procent meer ruimte, minder handelingen en een betere logistiek. Bovendien heeft het pand een BENG-label (Bijna Energie Neutraal Pand). ‘Het wordt gebouwd met duurzame bouwmaterialen, is volledig gasloos en extreem goed geïsoleerd. Het dak ligt vol zonnepanelen, waarmee we onze eigen energie kunnen opwekken voor verwarming, elektra en het opladen van auto’s.’

ontwerp van nieuw bedrijfspand Henneken

Volledig emissievrijetoekomst

Al sinds 2013 legt Verhuisbedrijf Henneken rekenschap af over zijn duurzaamheidsinspanningen in jaarlijkse duurzaamheidsverslagen. Het verslag van 2021 volgt binnenkort. Daarin valt onder meer te lezen dat het bedrijf al lange tijd CO2-neutraal is. Om de CO2-uitstoot te compenseren koopt het bedrijf CO2-credits, waarvoor elders ter wereld bosaanplant plaatsvindt. ‘In het nieuwe pand hoeven we dat straks niet meer te doen, wat een flinke financiële besparing oplevert,’aldus De Jong. ‘Ons doel is uiteindelijk nul CO2-uitstoot. Dat lijkt nu nog een utopie, maar we zijn er wel naar op weg. De nieuwbouw is daarin een grote stap; de aankoop van twee elektrische bussen is een tussenstap naar een volledig emissievrij wagenpark in de toekomst.

 

Tekst: Emy Tekst en Taal