Henneken op NOS over Brexit

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Recentelijk was Lauwrens van Verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer op het NOS nieuws in een item over de Brexit. Bekijk het item hieronder!

Transcript:
Volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel zijn vier op de tien ondernemers die zaken doen met het verenigd koninkrijk in het geheel niet voorbereid. Slechts 1 op de 10 is dat wel en de rest een beetje.

Wat is nou het vervelendst van die Brexit?
Het lastigste is dat wij heel veel in onzekerheid leven op dit moment niks is duidelijk en niks staat op papier.

Bruning levert natuurlijke kleurstoffen aan de voedingsindustrie de omzet bedraagt 120 miljoen euro per jaar daarvan gaat een kleine tien procent naar het Verenigd Koninkrijk. Keiharde Brexit. No deal. Vechtend over straat. Dus als de boel daar instort dan wordt er niet meer verhuisd heel zwart/wit. Dan droogt de boel op. Dan gaan we wellicht even snel heel veel mensen terughalen maar dan is het klaar. De Jong heeft een verhuisbedrijf en maakt een omzet van 3 miljoen euro per jaar daarvan verdient hij 1 miljoen euro met verhuizingen van en naar Groot-Brittanië. Ongeveer 30%. In een zwart scenario komen er importheffingen bij met document posten en de val van de pond is dan meer dan 1/3 van de prijzen die duurder worden.
En dat is natuurlijk een ramp voor de export.

Valstart exporteer per jaar voor 300 miljoen euro en groenten en fruit over de hele wereld. 20 procent van zijn omzet haalt hij aan de andere kant van het kanaal. Deze exporteur bereid zich wel voor op de douaneformulieren. Wij exporteren dagelijks naar landen buiten Europa. We gaan in het voorjaar oefenen, ook voor Engeland, als we die documenten moeten gaan maken. De verhuizer wil gaan samenwerken met Britse collega’s. Als wij meer werk krijgen van Engelse verhuisbedrijven dan kunnen we een stuk wegvallende ook weer compenseren. Om te kunnen blijven leveren gaat de kleurstof maker opslagruimte huren in het Verenigd Koninkrijk. Voor een periode van drie maanden omdat wij denken bij een harde Brexit dat dat de periode zal zijn waar de meeste stress, onzekerheid… Hij heeft dan ook maar één advies aan de politici in Brussel. Stel sowieso de Brexit uit. Benut de tijd tot en met 2020 om goed te kijken hoe we het nu allemaal met elkaar gaan regelen.