Henneken sponsort Pan de Vida

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Beste mensen,

Als alles volgens plan verloopt, zal binnenkort een van de invloedrijkste gebeurtenissen in mijn leven plaatsvinden. Op 27 april ga ik namelijk naar de allerarmste mensen in de sloppenwijken van Peru om hen te steunen. Ik hoop dat u de tijd wilt nemen om u in te leven in deze brief, zodat u mijn hart tussen de letters vindt. Ik hoop dat u daardoor de bewogenheid voor deze mensen met mij deelt en mij daarom financieel wilt steunen. Daardoor kan ik mijn eigen reis bekostigen en voor de mensen daar daadwerkelijk verschil maken. Uw geld zal erg goed terecht komen. Dat kan ik natuurlijk zeggen, omdat ik het zelf zal brengen, maar zeker ook omdat de projecten waar ik heen ga zeer goede projecten zijn. Mijn reisleiders, Aukje en Wilkin van de Kamp, zijn er vanaf het allereerste begin al intens bij betrokken. Zij zijn namelijk de adoptieouders van Carlos. Hij is als tweejarig Peruaans jongetje bij hen in Nederland komen wonen. Op zijn 20ste ging hij terug om heel eenvoudig, eten uit te delen in de sloppenwijk waar hijzelf eens in een bus was achtergelaten. Carlos is definitief teruggegaan naar Peru. Zo kon wat zo klein begon langzaam uitgroeien tot stichting ‘Pan de Vida’. Hun projecten zijn ons reisdoel.

Pan de Vida

Inmiddels geven zij ruim 2300 kinderen in meer dan 30 kinder ”restaurants” te eten. Zowel in het hoogland, de woestijn en het oerwoud van Peru zijn projecten waar tussen de 30 en 160 kinderen komen. Ruim een kwart van de inwoners van Peru moet elke dag opnieuw zijn eten bij elkaar zien te scharrelen. De restaurants maken verschil tussen leven en dood. Bij veel projecten krijgen kinderen ook schoolspullen en ontvangen ouders onderwijs over hygiëne, huwelijk, opvoeding en geloof. Er is hulp bij het vinden en kunnen betalen van medische zorg. Doordat elk project is gekoppeld aan een lokale gemeente, er goede samenwerking is met bijv. Compassion en doordat er gedegen steun is vanuit Nederland, heeft Pan de Vida door de jaren heen veel vertrouwen opgebouwd en is ze dan ook enorm gegroeid.

Bemoedigingsreis

Deze reis naar Peru spreekt mij zo erg aan, omdat het een speciale bemoedigingsreis is voor zowel de kinderen als de medewerkers van Pan de Vida. Zij leven en werken elke dag onder heftige omstandigheden op afgelegen plekken. Het is er vaak onveilig en het klimaat maakt het leven zwaar. Namens de Nederlandse sponsors komen wij speciaal om er voor hen te zijn. We organiseren bijvoorbeeld een onvergetelijk ’diner van vriendschap’ voor alle medewerkers. En de kinderen nodigen we uit op één van onze feesten, waar ze met bussen naartoe mogen. Voor hen is onze komst eens in de twee jaar hét hoogtepunt in hun donkere bestaan. Het wordt we een dag vol spel, schmink en ballonnen. De kinderen oefenen al maanden om ons te kunnen verrassen met een mooie optocht in verkleedkleren. Bij de gedachte aan die rij blijde gezichtjes zwelt mijn hart nu al op.

Ik wil er zijn voor die ene die lijdt

Bovenstaande doen we voor de kinderen en medewerkers. Daarnaast willen we ook bemoediging brengen aan anderen in de sloppen. De restaurants staan aan de rand van de wijken, de inwoners kennen ze als een veilige haven voor ieder die er komt. Daarbij is het feit dat Carlos’ ouders onze reisleiders zijn een zegen. Carlos is één van hen en Aukje en Wilkin delen de liefde voor zijn volk. Dat weten ze, dat voelen ze. Door de jaren heen hebben zij vertrouwen gewonnen bij de achterdochtige mensen in de sloppen. Hierdoor wordt de drempel verlaagd om ons die met hen meekomen, ook toe te laten in hun hart. Wij zullen geen putten graven, kerken bouwen of huizen metselen. Aukje vertelde ons: ‘In de sloppenwijken kunnen we niet zozeer iets doen. Het doel van onze reis is om er te zíjn voor die ene die lijdt’. Ik stel me voor dat ik me richt op dat ene contact op dat ene moment. En dan het volgende contact op het volgende moment. Ik zie mijzelf lachend met de kokkin, verwonderd om de enorme pannen in haar keuken en de kracht die het haar kost daar elke ochtend vroeg weer in te roeren. Ik stel me voor hoe ik hi-five met een ventje dat verlegen achter zijn bord zit. Ik kijk een vrouwtje in haar mooie bruine ogen en huil om de machteloosheid van een moeder. We zingen een lied voor eenzame ouderen op een droog veld en spelen verstoppertje met de kinderen. De indrukken zullen intens zijn en de contrasten met hier enorm. Het zal mijn leven vast veranderen. Ik zal u daarover schrijven als ik terug ben.

Brood en Liefde

Niet in de laatste plaats heeft Pan de Vida mijn vertrouwen omdat alle medewerkers, net als ik, geloven dat we net zo afhankelijk zijn van de liefde van Jezus als van ons dagelijks brood. De naam Pan de Vida betekent dan ook “Brood des Levens”. Dit slaat op de woorden van Jezus: “Ik ben het brood dat leven geeft.” Daarom geven zij, naast het brood, bovenal ook de liefde van God door. Zij bidden met de kinderen en vertellen hen dat ze in Gods ogen belangrijk en van grote waarde zijn. Op Carlos’ kaart in het kinderhuis stond vroeger: ‘No nombre’, ‘Geen naam.’ Maar hij ontdekte dat God hem zelf en ieder ander juist wèl bij name kent! De onvoorwaardelijke liefde van God de Vader ziet degene die niet gezien wordt en bemoedigt de moedeloze. Deze liefde geeft hoop te midden van wanhoop en brengt vreugde en vrede middenin de strijd. Het is een wonder. Jezus’ liefde brengt licht in het duister. Zijn onvoorwaardelijke liefde heeft ook mij geraakt, in het bijzonder de afgelopen jaren toen ik zelf door een diep dal ging. Ze heeft me geleerd degene te zien die niet gezien wordt. En lief te hebben wie dat in onze ogen wellicht niet verdient. Ook hier in Nederland zijn dat de mensen waar mijn hart in het bijzonder naar uitgaat en merk ik, met name in het pastorale werk dat ik doe, hoe mensen naast professionele zorg, behoefte hebben aan oprechte liefdevolle bemoediging en iemand die zonder oordeel eenvoudig met hen meeleeft. Het maakt alle verschil tussen opgeven of doorgaan. Tussen nederlaag of overwinning. Ik zie daarom uit naar het bezoek aan een gevangenis in Lima. We mogen daar vrouwen en kinderen ontmoeten. Deze diep eenzame, ongeziene vrouwen met een nummer i.p.v. een naam, worden die dag door ons gezien en in aanraking gebracht met Gods onvoorwaardelijke liefde.

Speciaal doel: Een vreugdevol kinderhuis

Eén project wil ik nog speciaal onder uw aandacht brengen. Het heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat ik er als meisje al van droomde. Om allerlei redenen heb ik dit altijd diep weggestopt. Ik vind het spannend en tegelijk mooi dat dit door deze reis opeens verrassend echt wordt. Het gaat om ‘Casa Hogar Allegria’, ‘Huis van Vreugde’. Dankzij veel sponsors hebben Carlos, zijn vrouw Mariëlla met hun drie dochters, vorig jaar hun eerste kinderhuis geopend. De bedoeling is dat er zes huizen op dit terrein komen. Samen met een goed team waaronder een kinderpsycholoog, geven zij deze kinderen alle denkbare zorg en liefde voor een hoopvolle toekomst. Nu sparen zij voor de inrichting van meer slaapkamers zodat bij de 12 kinderen die er nu al wonen, zo gauw mogelijk nog 6 kunnen komen. Als alles af is hoeven 50 kinderen niet meer op straat te leven! U begrijpt dat uw geld hier meer dan welkom is. Het is een prachtig concreet doel voor uw sponsorgeld.

Wilt u mij helpen deze mensen te helpen?

Zoals u leest zullen mijn twee en een halve week in Peru gevuld zijn met veel verschillende dingen. Toch is er één ding dat we op elke plek waar we komen hopen achter te laten: bemoedigde kleine en grote Peruanen! Dit is wat deze reis tot iets maakt dat bij mij past. Ik hoop dat u vertrouwen hebt gekregen in de projecten van Pan de Vida en in het feit dat ik voor hen deze reis onderneem. Wilt u mij helpen deze mensen te helpen?

Hieronder vindt u verschillende manieren waarop u dat kunt doen. Heel hartelijk bedankt voor uw medeleven. Liefdevolle groet, Else Walinga-Van Renssen.

Elke gift is welkom. Alle beetjes helpen!

Binnengekomen geld zal besteed worden aan:

  1. reis en verblijfkosten
  2. slaapkamers in Casa Hogar Allegria
  3. een klimtoestel daar in de tuin
  4. eten en drinken voor op de feesten die wij organiseren
  5. al het meerdere is voor de bouw van meer huizen bij Casa Hogar Allegria

Een paar rekenvoorbeelden:
Als 10 bedrijven 500 euro geven, ben ik op reis en zijn er zeker ook slaapkamers klaar!
Als 20 mensen of bedrijven 100 euro geven, is er een gaaf klimtoestel!
Als 30 mensen of bedrijven 50 euro geven, is er eten en drinken op de feesten!
Als 50 mensen 10 euro geven, dan maken we met z’n allen een groot verschil!

Dit en misschien nog wel veel meer…Dat zou geweldig zijn! Wauw! Doet u mee?!

Wilt u mij helpen helpen?

U kunt uw gift storten op de rekening die ik hier speciaal voor gebruik.

IBAN : NL33INGB0006381347
T.N.V: E. Walinga – v. Renssen te Zoetermeer
O.v.v.: Pan de Vida

Heeft u vragen of wilt u zich opgeven voor het diner of het ijsklimmen?
elsewalinga@gmail.com / 06-15659906 of via facebook

Check ook www.pandevida.nl of hun facebook pagina

Boven alles wil ik degenen die het Christelijk geloof met mij delen vragen om te bidden of God mij wil helpen omgaan met de intense indrukken die ik te verwerken zal krijgen. Zijn rijke zegen over elke ontmoeting in Peru en Gods bescherming overal waar wij gaan.

Pan de VidaPan de Vida - schoolPan de Vida restaurantsBemoedigingsreis Pan de Vida - Een vreugdevol kinderhuis