Nederlanders in Londen

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Met de ruim 50.000 Nederlanders in Londen zou je met gemak een groot dorp of kleine stad kunnen vormen. Toch wonen ze zo verspreid over de stad dat er niet gesproken kan worden over Nederlandse wijken. Wel weten ze elkaar op vele manieren te vinden en wordt er regelmatig iets georganiseerd door de diverse Nederlandse clubs en verenigingen, al dan niet in samenwerking met de Nederlandse ambassade aan het Hyde Park.

Virtueel is het via social media erg gemakkelijk om contacten te leggen en je vragen te stellen. Op Facebook zijn er groepen als NL Borrel, NL Borrel Jobs en NL Borrel Housing, maar ook Dutch mums London, I am Dutch and living in the UK, Dutch girls in London en nog vele andere. Inmiddels heb ik al twee nieuwe fietsen gekocht van Nederlanders die vertrokken, heb ik via Facebook een hondenoppas gevonden en heeft mijn zoon al een paar keer bijles gehad van een Nederlandse studente die hier wiskunde studeert. Een ideale manier om contact te leggen!

En ook in het echte leven is het gemakkelijk je ergens bij aan te sluiten als je graag het contact met je oude landgenoten wilt behouden. Zo organiseert de vereniging Neerlandia sinds 1923 diverse activiteiten door en voor Nederlanders, waaronder de jaarlijkse Dutch market voor Sinterklaas- en Kerstartikelen, organiseert de Anglo-Netherlands society activiteiten voor zowel haar Engelse als Nederlandse leden en organiseert de NL borrel groep maandelijks een feestelijke borrel.

Het centrum voor veel Nederlandse activiteiten is de Dutch Church in de City. Deze kerk, die al in 1550 door Nederlanders werd gesticht, doet al eeuwen dienst als ontmoetingsplek voor Nederlanders aan deze andere kant van het kanaal. In de tijd dat de Nederlanders de grootste groep migranten in Londen vormden in de 16e eeuw, kregen deze vluchtelingen toestemming van de koning om kerkdiensten in eigen taal en eigen liturgie houden. En dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds. Naast een kerk, huisvest het pand aan Austin Friars sinds 2013 ook het Dutch Centre: een plek om anderen te ontmoeten. Er worden regelmatig lezingen georganiseerd, exposities gehouden en er is een jaarlijks Nederlands filmfestival dat door velen bezocht wordt.

Op politiek gebied hebben de partijen D66, VVD en PvdA een Londense afdeling die regelmatig activiteiten voor hun leden organiseren. Samen hebben ze zich gebundeld in het ‘Politiek Café’ om zo voor iedereen toegankelijke avonden te organiseren met een politieke invalshoek. En voor Nederlanders die in nood verkeren en die financiële of mentale ondersteuning nodig hebben, werd in 1874 het Koning Willem Fonds opgericht dat jaarlijks ca. 20 Nederlanders in het VK helpt die in moeilijkheden zijn geraakt. De mensen om wie het gaat hebben vaak geen andere mogelijkheid meer dan om hulp vragen en het is geweldig dat er een vangnet is voor hen die het hier zelf niet meer redden.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de Nederlandse scholen. Ouders die graag willen dat hun kind het Nederlands blijft onderhouden om met opa en oma te kunnen blijven communiceren of om aansluiting te houden met het onderwijs in Nederland, kunnen kiezen uit diverse mogelijkheden. In Noord Londen zit de Regenboogschool met 110 leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar, in Kent zit de Zeven Eiken school voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze scholen zijn beide verbonden aan de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB). Daarnaast worden er op diverse andere scholen Nederlandse lessen aangeboden.

Voorgaande is slechts een greep uit de Nederlandse organisaties en groepen. Je kunt je voorstellen dat het in de stad waar al zoveel gebeurt, moeilijk is om aan alle activiteiten mee te doen. FOMO (Fear Of Missing Out) is dan ook een typisch Londen’s probleem, maar wel een heerlijk luxe probleem .

Auteur

Anne Bos

BIO

Anne Bos verhuisde in augustus 2016 met haar man en twee puberkinderen van Delft naar Londen. Als freelancer werkt zij sindsdien zowel in Nederland als in Engeland en ook geeft zij op zaterdagen les in de Nederlandse Taal en Cultuur in de VO-klassen van de Regenboogschool in Londen, waarvan zij tevens de directeur is. 

Anne Bos