Positieve trends en ontwikkelingen in de verhuisbranche

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Na acht jaar malaise zit de huizenmarkt weer in de lift. Ook de verhuisbranche draait weer op volle toeren. Terwijl veel Erkende Verhuizers de crisis niet overleefden, bleef het Zoetermeerse verhuisbedrijf Henneken stevig overeind. Het geheim: risicospreiding en een constante kwaliteit in de dienstverlening.

497.000 personen verhuizen

“Ons bedrijf heeft gemerkt dat de huizenmarkt vanaf begin vorig jaar weer is gaan lopen”, zegt Lauwrens de Jong, directeur-eigenaar van internationaal verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer. “Vanwege de lage rente en het gegroeide consumentenvertrouwen durven mensen weer geld te lenen en hun verhuisplannen te realiseren.” Dit wordt bevestigd door de cijfers van het CBS. Die laten zien dat het aantal verkochte woningen in het laatste kwartaal van 2016 tot een recordhoogte is gestegen: 60.000 woningen verwisselden toen van eigenaar en 497.000 mensen verhuisden – dat zijn er meer dan ooit.

Meer vraag naar opslag bij verhuizen

Opslag-bij-verhuizenDe hierdoor gerealiseerde omzetgroei bij Erkende Verhuizers is volgens De Jong niet alleen te danken aan verhuizingen, ook de vraag naar opslag is sterk toegenomen. De Jong: “Mensen realiseren zich niet dat de markt zo goed is. Ze zetten hun woning te koop voordat er een nieuw huis is gevonden. Verrast door de snelle verkoop huren ze als tussenoplossing een vakantiewoning of ze trekken tijdelijk bij ouders of kinderen in. Hun spullen slaan ze dan voor korte of langere tijd op.” De Jong verwacht dat de stijgende trend op de huizenmarkt nog een tijdje doorgaat. “Er zijn grote regionale verschillen, maar over het geheel gaat het overal beter. In sommige gebieden is zelfs sprake van oververhitting en wordt er boven de vraagprijs geboden.”

Betrouwbaarheid en kwaliteit bij Verhuisbedrijf Henneken

Omdat door de economische crisis jarenlang weinig werd verhuisd, kampten de Erkende Verhuizers met een overcapaciteit. De tarieven kwamen onder druk te staan, waardoor veel bedrijven omvielen. Henneken heeft het hoofd echter boven water kunnen houden. Sterker, het bedrijf is tijdens de crisis nog iets gegroeid. “Wij zijn niet de goedkoopste en zitten in het bovenste segment, waar mensen voor betrouwbaarheid en kwaliteit gaan. Bovendien wedden we op meerdere paarden tegelijk.” Zo doet Henneken naast opslag en particuliere verhuizingen in binnen- en buitenland, ook veel kantoor- en bedrijfsverhuizingen voor klanten met vestigingen in meerdere regio’s. “Een particulier verhuist maar eens in de tien jaar, bedrijven veel vaker. Die hebben altijd werk, ook als het economisch minder gaat,” legt De Jong uit. Voor de continuïteit probeert de UK-specialist sowieso altijd een paar jaar vooruit te kijken. “Daarom zijn we er na 147 jaar nog steeds. Stel dat Brexit straks roet in het eten gooit en minder mensen verhuizen naar Engeland, dan kan de Nederlandse markt het omzetverlies compenseren.”

Verhuisbedrijf Henneken blijft investeren in kwaliteit

Dat het branchebreed nu weer goed gaat, daar is De Jong heel blij mee: “Iedereen hanteert nu weer normale tarieven en dat is gunstig voor ons. Hierdoor kunnen we weer investeren in personeel en materiaal om de gewenste kwaliteit te blijven bieden.”

Tekst: Emy Vesseur