Henneken biedt verhuishulp namens de Verhuisfamilie

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong.

Mondial Verhuisbedrijf Henneken voerde begin dit jaar belangeloos een gratis verhuizing uit voor een kwetsbaar echtpaar in Gouda. Dit gebeurde op verzoek van de Verhuisfamilie in samenwerking met Stichting Present. Henneken-directeur Lauwrens de Jong: ‘Het is fijn om te helpen, maar voor onze medewerkers best pittig.’

De Verhuisfamilie is zo’n tien jaar geleden opgericht door Mondial Movers, een landelijke verhuisorganisatie van 19 Erkende Verhuisbedrijven in heel Nederland. Ze biedt ondersteuning aan mensen die door omstandigheden moeten verhuizen, maar niet de financiële middelen en het sociale netwerk hebben om dat zelf te regelen. ‘In ons werk komen we veel schrijnende situaties tegen. Op deze manier kunnen we als maatschappelijk betrokken organisatie wat doen aan de armoede en eenzaamheid in Nederland,’ aldus Lauwrens de Jong, directeur van Mondial Verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer.

Mondial Movers Foundation

IHenneken ondersteunt een familie bij een verhuizing via Verhuisfamilie.n 2020 is de Verhuisfamilie ondergebracht in de toen opgerichte Mondial Movers Foundation, die naast de Verhuisfamilie ook de actie Speelgoededoelendoos en activiteiten in zorginstellingen organiseert. De coördinatie van de Verhuisfamilie is sindsdien in handen van de landelijke vrijwilligersorganisatie Stichting Present. Het initiatief is ook omarmd door de OEV (Organisatie voor Erkende Verhuizers), waarbij de aanvragen voor verhuizingen ook via de OEV bij andere Erkende Verhuizers terechtkomen.

Werkwijze van de Verhuisfamilie

Als iemand moet verhuizen en geen geld, vrienden of familie heeft om dit zelf te regelen, dan kan een professionele hulpverlener een aanvraag bij de Verhuisfamilie indienen. Dit doet hij door het invullen van een aanvraagformulier op de website. De aanvraag komt terecht bij de lokale afdeling van Stichting Present, die eerst een screening doet en vervolgens een Erkende Verhuizer in de omgeving benadert met het verzoek te helpen. Het verhuisbedrijf levert belangeloos een verhuiswagen met chauffeur; vrijwilligers van Stichting Present zorgen dat de inboedel van tevoren is gedemonteerd en ingepakt. Op de verhuisdag doen ze het sjouwwerk. Jaarlijks voeren Erkende Verhuizers zo’n twintig verhuizingen voor de Verhuisfamilie uit, de meeste door Mondial verhuisbedrijven.

Henneken biedt verhuishulp

Begin januari bood Mondial Verhuisbedrijf Henneken nog hulp aan een kwetsbaar ouder echtpaar uit Gouda dat vanwege gezondheidsproblemen van een bovenwoning naar een gelijkvloers appartement moest verhuizen. Vooraf werd alles goed met Stichting Present doorgesproken. De Jong: ‘We vragen foto’s op van de inboedel en de oude en nieuwe woonsituatie om te weten welke auto nodig is, hoe lang we bezig zijn en hoeveel vrijwilligers er nodig zijn. In Gouda ging het om een bovenwoning zonder trap. We hebben daarom een extra verhuizer en een verhuislift ingezet.’ De verhuizing verliep ondanks kou en sneeuw heel vlot, het echtpaar was blij en de actie leverde leuke publiciteit op.

Gezonde balans Verhuisfamilie en Henneken

De Jong honoreert echter niet elk verzoek van de Verhuisfamilie. Ten eerste moet het in de agenda passen. Daarnaast let hij op het welzijn van zijn medewerkers. Zij voelen zich niet altijd even happy bij een Verhuisfamilieverhuizing, omdat die wat anders uitstraalt dan waar ze als vakmensen voor staan: in plaats van een professioneel georkestreerd geheel zien voorbijgangers een rommelige clubje mensen. De Jong. ‘Het gaat erom een balans te vinden tussen het goede doen, de financiën en de bescherming van mijn mensen. Twee keer per jaar zeggen we sowieso ja; daarna is een ander aan de beurt.’