Is je verhuizer een vakman of beunhaas?

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Wanneer je gaat verhuizen breekt er een hectische periode aan. Misschien word je al een beetje zenuwachtig van het idee. Dat is niet nodig als je kiest voor een vakman: vriendelijke en vakkundige verhuisspecialisten die je goed advies geven en alle zorgen uit handen nemen, waarbij je kunt vertrouwen op belangrijke garanties en een vakkundig uitgevoerde verhuizing. Val je in de handen van een beunhaasverhuizer, dan is de ervaring dat er vervelende situaties kunnen ontstaan: uitloop in tijd, schade, geen of onvoldoende schadedekking, extra kosten, discussie, ruzie aan de deur etc. Allemaal zaken waar je niet op zit te wachten. Wat onderscheidt een vakman van een beunhaas?

Erkende verhuizer

Erkende verhuizers zijn verhuisbedrijven die voldoen aan de kwaliteitseisen van branchekeurmerk Erkende verhuizers op het gebied van kwaliteit, goede consumentenvoorwaarden, veiligheid en milieu. Hierop worden de bedrijven regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke testorganisaties, ook het toezicht is onafhankelijk. Bedrijven die niet langer voldoen, verliezen hun predicaat. Zo blijft de waarde van het kwaliteitslabel in stand. Alleen Erkende Verhuizers mogen dit predicaat voeren met bijbehorend woord-/beeldmerk. Het klantbeoordelingscijfer van Erkende Verhuizers wordt onafhankelijk gemeten door Klantenvertellen. Beunhazen kunnen hier niet aan meedoen.

Hoe herken je een beunhaasverhuizer?

Op de volgende manieren kun je eenvoudig nagaan of je te maken hebt met een beunhaasverhuizer:

1. Te mooi om waar te zijn
Een beunhaas verhuizer biedt zijn diensten meestal aan via een offertesite, ‘consumenten’-internetplatform, marktplaats of ‘verhuisadvies’-website, vaak met prachtige (maar onbetrouwbare) klantreviews. Platforms willen snel en makkelijk geld verdienen met leads en controleren aanbieders vrijwel niet op kwaliteit, ervaring, goed materieel, verzekering, veiligheid en vervoersvergunning.

2. Buiten beeld blijven
Nogal wat beunhaasverhuizers zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Check hier of je verhuizer bij de KvK is ingeschreven.

3 Hoezo NIWO-vergunning?
Heeft je verhuizer geen wettelijke (NIWO) vervoersvergunning? Bij eerste overtreding: de verhuiswagen wordt van de weg gehaald, je inboedel blijft staan langs de kant van de weg plus € 4.400 boete voor het verhuisbedrijf.  Check hier of het bedrijf een NIWO-vervoersvergunning heeft.

4 Misbruik van logo en voorwaarden
Alleen gecontroleerde en gecertificeerde bedrijven mogen branchekeurmerk Erkende Verhuizer voeren en de beschermde Algemene voorwaarden (AVVV/AVBV) gebruiken. Check hier of je verhuizer daadwerkelijk een Erkende Verhuizer is, de voorwaarden mag gebruiken en of je echt beschermd bent.

5 Help, schade!
Schade door een (slecht of niet verzekerde) verhuizer geeft hoofdpijn. Je kunt immers dan alleen nog terugvallen op je rechtshulp of dure advocaat. Wellicht kun je via het Verbond van Verzekeraars  de verzekeraar van je verhuizer achterhalen voor je claim.

Erkende Verhuizers zijn ervaren en goed opgeleide vakspecialisten. Schadevrij verhuizen is hun ambitie en krijgt alle aandacht, zowel in de verhuisvakopleidingen als in de dagelijkse praktijk. 88 procent van de Erkende Verhuizers heeft bij inboedelverhuizingen een schadepercentage van minder dan 3 procent (gemeten over een periode van 4 jaar). Maar verhuizen blijft altijd mensenwerk, dus schade kan optreden. Als je onverhoopt toch verhuisschade aan de particuliere inboedel hebt, volg dan het stappenplan.

6 Geen kwitantie
Contante betalingen zijn op zichzelf niet ongebruikelijk, wel als je geen enkel bewijs van betaling van je verhuizer ontvangt. De kans is groot dat er sprake is van zwartwerken, wat je medeplichtig maakt aan belastingontduiking.

7 Materiaal en veiligheid
De inzet van het juiste materiaal op de juiste wijze zorgt voor een vlotte verhuizing zonder schade. Daarnaast gelden er Arboregels, zodat het werk veilig en gezond gebeurt. Beunhaasverhuizers nemen het vaak niet zo nauw met de regels, waardoor de kans op schade en letsel toeneemt. Meld je klacht hier.

8 Foutje, verkeerd getaxeerd
Verkeerde taxatie van het verhuisbedrijf kan leiden tot bijbetalen en het uitlopen van je verhuizing tot ver in de avond of tot de andere dag (inzet van te weinig mensen en te kleine voertuigen). Check of het volume van de offerte niet extreem neerwaarts afwijkt van andere verhuisoffertes. Vraag hier een offerte aan bij Verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer.

 

Benieuwd naar het verschil tussen een verhuizing door een vakman en beunhaas in de praktijk? Bekijk dan onderstaande video.