Laboratoriumverhuizing van Oxford University naar Radboud Universiteit Nijmegen

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

De afgelopen 14 jaar heeft Roel Dullens voor de Universiteit van Oxford (UK) in zijn laboratorium onderzoek gedaan naar het gedrag van zachte materialen. Toen hij vorig jaar besloot om de overstap te maken naar de Radboud Universiteit van Nijmegen, waren er twee specialisten nodig om de verhuizing van zowel zijn gezin als van zijn laboratorium te regelen. Mondial Verhuisbedrijf Henneken verzorgde niet alleen de verhuizing, maar regelde als UK-specialist ook het papierwerk, dat na de Brexit behoorlijk is toegenomen. En voor de verhuizing van het laboratorium (met onder meer zelf ontwikkelde microscopen) werd er samengewerkt met Mondial Van Dijk Verhuizingen, expert op dit gebied.

Roel Dullens begon zijn wetenschappelijke carrière bij de Universiteit van Utrecht, waar hij scheikunde studeerde en vervolgens promoveerde met zijn onderzoek naar colloïdale systemen. In 2005 maakte hij de overstap naar de Universiteit van Stuttgart (Duitsland) en twee jaar later kon hij aan de slag gaan bij de Universiteit van Oxford in Engeland.“De afgelopen 14 jaar heb ik behoorlijk wat op kunnen bouwen bij Oxford: ik heb hier de kans gekregen om mijn eigen onderzoeksgroep op te starten en zelf PhD-studenten te begeleiden.” Het team heeft zelfs de afgelopen jaren microscopen ontwikkeld om het onderzoek naar faseovergangen met behulp van kleine colloïdale deeltjes verder te verfijnen.Hoewel het een prachtige kans was om bij de Universiteit van Oxford te werken, namen Roel en zijn vrouw vorig jaar het besluit om naar Nederland te verhuizen zodat hun kinderen hier op kunnen groeien, in de buurt van familie. Roel raakte in gesprek met de Radboud Universiteit in Nijmegen en kreeg hier de kans om zijn onderzoek voort te zetten in een eigen laboratorium én om het onderzoek breder te trekken.

laboratoriumverhuizing van oxford university naar radboud universiteit nijmegen

Wetenschappelijk onderzoek

Naast het wetenschappelijke onderzoek zal hij op deze universiteit colleges geven en PhD-studenten begeleiden. Dit geeft hem als hoogleraar de mogelijkheid om zijn visie over te brengen op een nieuwe generatie wetenschappers. “Ik streef naar een transparante werkwijze waarbij er geen sprake is van onderlinge concurrentiestrijd, maar waarin we als team samenwerken. Wat ik mooi vind om te zien is hoe jonge mensen groeien, meer zelf vertrouwen krijgen en zich steeds verder ontwikkelen”, aldus Roel.
“Ik werkte met een fantastisch team in Oxford en vond het moeilijk om ze te vertellen dat ik naar Nederland zou verhuizen. Het grootste compliment dat ik kreeg is dat iedereen besloot om met mij mee te gaan naar de Radboud Universiteit.”

Brexit

Vorig jaar begon de zoektocht naar een verhuisbedrijf om (in eerste instantie) de verhuizing van de familie Dullens te verzorgen. Sinds de Brexit een feit is, is het voor klanten een behoorlijke papierwinkel geworden om alles te regelen. Roel had toevallig buren in de straat die ook een verhuizing gepland hadden: hier stond een verhuiswagen van Mondial Verhuisbedrijf Henneken voor de deur.

Mondial Verhuisbedrijf Henneken rijdt al jarenlang (bijna) wekelijks van en naar Engeland en heeft zich in aanloop naar de Brexit gespecialiseerd in de complexe douaneprocedures die er zijn nu het land geen onderdeel meer uitmaakt van de Europese Unie.
Een internationale verhuizing is voor klanten al een hele onderneming, vandaar dat het verhuisbedrijf ook de administratieve zaken erom heen kan oppakken. Dit scheelt veel tijd en uitzoekwerk voor een klant.

Laboratoriumverhuizing

Voor aanvang van het nieuwe schooljaar verhuisde de familie Dullens naar een dorp vlakbij Nijmegen. Na deze prettige ervaring met een Mondial verhuisbedrijf, kwam het verhuizen van het laboratorium ter sprake. De inventaris hiervan varieert van drie optische tafels van 500 kilo, tot microscopen en andere gevoelige instrumenten. Vakkennis en een zorgvuldige werkwijze zijn noodzakelijk.
Voor deze verhuizing nam Roel in eerste instantie contact op met Mondial Verhuisbedrijf Henneken. Zij schakelde vervolgens de collega’s van Mondial Van Dijk Verhuizingen in om gezamenlijk de laboratoriumverhuizing te verzorgen. Mondial Van Dijk heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het verhuizen van laboratoria. “Het zijn niet alleen gevoelige instrumenten waar de verhuizers voorzichtig mee om moeten gaan, het gaat ook om kostbare materialen”, aldus Roel. “Het laboratorium is ons levenswerk dat verhuisd wordt. Het gaat om 14 jaar expertise dat we hebben opgebouwd: dan wil je dat het goed overkomt. Het is dan ook prettig dat dit uitgevoerd wordt door een labverhuizer.”