Transport en Logistiek Nederland luidt noodklok over gevaarlijke situaties door vluchtelingen

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

ZOETERMEER – Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) in Zoetermeer luidt de noodklok over de aanhoudende gevaarlijke situaties voor chauffeurs die naar Engeland rijden. Vluchtelingen in Calais gooien onder meer afval op wegen om chauffeurs tot stoppen te dwingen en op die manier aan boord te klimmen. TLN pleit daarom voor meer controles én vrijwaring van boetes als er onverhoopt toch een vluchteling in de vrachtwagen weet te klimmen.

Bekijk hier het origineel

Vrachtwagenchauffeurs krijgen een boete van tweeduizend pond (ongeveer 2300 euro) als een vluchteling aan boord blijkt te zijn. En dat komt nog geregeld voor, ondanks alle controles. TLN ziet het aantal vluchtelingen dat de oversteek probeert te maken naar Engeland niet afnemen.

‘We hebben dit jaar al evenveel vluchtelingen aangetroffen in vrachtwagens als vorig jaar. Daar maken we ons zorgen over’, vertelt Arthur van Dijk van TLN.

Banden of hooibalen op de weg

Door de strenge veiligheidsmaatregelen bij Calais verzinnen vluchtelingen andere manieren om aan boord te komen, zo ervaren ook de chauffeurs van Henneken Verhuisbedrijf uit Zoetermeer.

‘Ze gooien banden of hooibalen op de weg in de hoop dat de chauffeurs stoppen. Die heeft dan de keus: flink gassen met duizenden euro’s schade aan de wagen als gevolg. Of stoppen en de vluchtelingen de kans geven mee te liften’, legt Lauwrens de Jong van het bedrijf uit.

Meer controles

TLN pleit daarom ook voor meer controles, in zowel Frankrijk als Nederland. De brancheorganisatie hoopt hiermee een verschuiving van de problemen van Calais naar Hoek van Holland voor te zijn. Van Dijk: ‘Als vluchtelingen in de gaten hebben dat een bepaalde plek ruimte biedt om een oversteek te maken, komen ze als mieren op zo’n plek af.’

Tekst: Emy Vesseur