Waarom kiezen voor een Erkende Verhuizer?

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op
2e prijs verhuisbedrijf met vriendelijkste binnendienst

Wil je zeker zijn van een zorgeloze verhuizing zonder risico’s die verloopt zoals gepland? Kies dan voor een Erkende Verhuizer. Ga je daarnaast ook voor kwaliteit? Neem dan een Erkende Verhuizer met een hoge kwaliteitsscore.

Op de website van Erkende Verhuizers staan acht redenen om voor een Erkende Verhuizer te kiezen. De allerbelangrijkste daarvan is het Garantiecertificaat, meent Lauwrens de Jong van Verhuisbedrijf Henneken in Zoetermeer. Hiermee onderscheidt de Erkende Verhuizer zich van de niet-erkende. ‘Met het afgegeven Garantiecertificaat is je inboedel goed verzekerd en ben je beschermd tegen nachtmerriescenario’s, waarbij de verhuizer niet komt opdagen.’

Garantiecertificaat Erkende Verhuizer

Het Garantiecertificaat bestaat uit drie belangrijke verzekeringen, waarvan de voorwaarden zijn opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond. De verhuisverzekering vergoedt schade die tijdens de verhuizing is ontstaan aan de inboedel tegen de nieuwwaarde. De verhuisgarantie of nakomingsverzekering zorgt ervoor dat bij een faillissement of een ander probleem bij de verhuizer, een andere Erkende Verhuizer uit de buurt de verhuizing op de geplande dag overneemt. De Jong: ‘Mensen bellen ons soms in paniek, omdat hun verhuizer niet is komen opdagen. De verhuizer die zijn klant laat zitten, komt er makkelijk mee weg en is vogelvrij zolang de gedupeerde geen rechtszaak aanspant,’ zegt de Jong. ‘Hij is immers nergens bij aangesloten en laat zich ook door niemand aanspreken.’ De derde verzekering van het Garantiecertificaat is de aanbetalingsgarantie. Mocht een verhuizer failliet gaan, dan krijg je het aanbetaalde bedrag sowieso terug.

Basiseisen Erkende Verhuizer

Het Garantiecertificaat moet door de Erkende Verhuizer op elke inboedelverhuizing worden afgegeven. Daarnaast voldoet de Erkende Verhuizer aan een aantal andere basiseisen, die elke drie jaar worden gecheckt door een onafhankelijke instantie. Zo is het verhuizend personeel in bezit van minstens één verhuisdiploma. Het wagenpark moet jaarlijks gekeurd zijn en goed onderhouden. Ook is de Erkende Verhuizer in het bezit van een NIWO-transportvergunning, die beroepsvervoer boven de 500 kilo toestaat. ’Veel beunhazen hebben een dergelijke vergunning niet. Worden ze aangehouden, dan mogen ze niet verder en moet de inboedel overgeladen worden in een wagen met vergunning, wat tot veel vertraging leidt,’ waarschuwt De Jong. Tot slot moet de hele verzekeringsportefeuille tiptop in orde zijn, zoals de aansprakelijkheidsverzekering, ziektekostenverzekering en de verzekering van het pand.

Verschil in kwaliteit

Dat alle Erkende Verhuizers daarmee kwalitatief gelijkwaardig zijn, is volgens De Jong een misvatting. ‘Iedere verhuizer doet het op zijn eigen manier. De een levert een lagere prijs, de ander meer kwaliteit. Er is wel een ondergrens van zekerheden, maar dat zegt niets over het kwaliteitsniveau.’ Via de website van Klantenvertellen wordt de geleverde kwaliteit per verhuisbedrijf gemeten. Bij een offerteaanvraag op de website van Erkende Verhuizers kun je de score per verhuisbedrijf ook zien. ‘Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3. Daar zijn we heel trots op. Sommige Erkende Verhuizers vermelden hun score niet en dat geeft toch te denken. Kennelijk hebben ze iets te verbergen.’

Tekst: Emy Vesseur