Verhuizen via internetaanbieder geen goed idee

Datum: , geschreven door Lauwrens De Jong. Laatst bijgewerkt op

Online shoppen vanuit de luie stoel is iets waar aanbieders van producten en diensten niet meer omheen kunnen. Inmiddels is alles zo’n beetje via webwinkels verkrijgbaar, dus waarom ook niet een prijsopgave voor een verhuizing?

‘Bij verhuizingen ligt dat iets anders,’ zegt Lauwrens de Jong van internationaal verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer. ‘Geen een verhuizing is hetzelfde en een standaardverhuizing bestaat eigenlijk niet.’ Een verhuizing hangt onder meer af van de gezinssamenstelling, het type huis en de verhuisafstand. Maar het ene gezin met twee volwassenen en twee kinderen kan wel drie keer zoveel inboedel hebben als een andere gezin met dezelfde samenstelling in hetzelfde rijtjeshuis. ‘Voor het maken van een realistische offerte moet je dus altijd bij de aanvrager thuis gaan kijken,’ aldus De Jong.

Online verhuisofferte

Inboedel voor verhuizingDesondanks bestaan er experimentele internetplatforms, die op basis van de genoemde criteria ongezien meteen een verhuisprijs afgeven. Meestal is dit een kantoor die de verhuizing voor een bepaalde prijs aanneemt en verhuizers op die verhuizing laat bieden. De goedkoopste aanbieder krijgt de opdracht. ‘Zowel de aanvrager als het platform lopen hierbij een aantal risico’s,’ meent De Jong. ‘De keuze van het internetplatform voor de laagste bieder betekent bepaald niet de keuze voor het beste verhuisbedrijf. En omdat er geen directe overeenkomst is met de verhuizer, heeft de aanvrager geen enkel zicht op eventuele meerkosten en de kleine lettertjes. Hij is volledig vogelvrij. Daarnaast kan het internetplatform zelf ook flink op zijn gezicht gaan. Als hij er niets aan verdient, gaat hij failliet.’

Snelle videotaxatie

Verhuisbedrijf Henneken heeft op zijn website een offerteaanvraagformulier met een volumecalculator, die de aanvrager zelf kan invullen. Op basis van de ingevulde gegevens geeft Henneken binnen enkele werkdagen een prijs af. Om klanten die nog sneller een offerte wensen beter op hun wenken te bedienen, biedt Henneken als een van de eerste verhuizers in Nederland ook een videotaxatie aan. ‘Op een vooraf afgesproken tijdstip maken we een videoverbinding met de smartphone of tablet van de klant. Terwijl de klant per kamer door het huis loopt, kijkt en schrijft onze taxateur mee,’ legt De Jong uit. Deze manier van taxeren heeft voor beide partijen de volgende voordelen ten opzichte van een persoonlijke taxatie:

  1. Videotaxatie vindt plaats op een moment dat de klant het beste uitkomt.
  2. De klant en de verhuizer heeft op film vastgelegd bewijs van wat wel en niet meegaat.
  3. De verhuisploeg heeft van te voren een beeld van de verhuizing.
  4. De taxateur hoeft ’s avonds en in het weekend niet meer op pad.
  5. De verhuizer bespaart reistijd en reiskosten.
  6. De verhuizer kan meer taxaties per dag uitvoeren.

Garanties Erkende Verhuizer

Of het nu om een persoonlijke taxatie of videotaxatie gaat, in beide gevallen wordt een offerte pas afgegeven als het menselijk oog ernaar heeft gekeken. Dit onderscheidt de erkende verhuizers ook meteen van de beunhazen die verhuisdiensten verlenen tegen slechte condities, zoals onderbetaling van personeel, het ontbreken van garanties, verzekeringen of een transportvergunning. De Jong: ‘Voor 500 kilo laadvermogen heb je een transportvergunning nodig, anders ben je illegaal bezig. Als een verhuiswagen van een beunhaas zonder transportvergunning aangehouden wordt door de politie, moet de inboedel worden overgeladen wat extra kosten en veel vertraging oplevert. Goedkoop is dan duurkoop.’ Daarnaast geeft een erkende verhuizer een aantal garanties in geval van een faillissement: de verhuizing wordt onder dezelfde condities door een andere erkende verhuizer overgenomen en bij een aanbetaling staat de organisatie van erkende verhuizers garant.

Tekst: Emy Vesseur