Zorgeloos emigreren met huisdier

Een verhuizing staat bekend als een van de meest stressvolle momenten uit een mensenleven, maar voor een dier geldt dit nog meer. Een kat verhuizen of een hond in vliegtuig is daarbij een verhaal apart. Zo zijn er landen waarbij uw dier eerst een aantal weken in quarantaine moet om een eventuele uitbraak van ziektes te kunnen voorkomen.

We noemen even enkele dieren verhuizen tips: in verband met de kans op weglopen adviseren wij uw huisdier op de plek van bestemming aangelijnd te houden, want niets is zo onberekenbaar als verhuishonden. Behalve stress kan er eventueel ook reisziekte optreden. Ook hiervoor kunt u passende medicatie kopen. Laat het dier voorafgaand aan de buitenlandse verhuizing niet te veel eten. Hou alle benodigde papieren binnen handbereik, zoals chipgegevens en stamboomgegevens. Bedenk dat de douane een duidelijk onderscheid maakt tussen ‘gezelschapsdieren’ en dieren voor commercie.

Ruim op tijd Europees Dierenpaspoort aanvragen bij internationale verhuizing

Op een redelijke termijn kunt u via een dierenarts een verzoek doen tot een EU dierenpaspoort maken en daarmee vooraf uw dierenpaspoort online kopen. Ook als u het dierenpaspoort kwijt zou zijn of geen paspoortnummer dierenpaspoort weet, kunt u een Europees dierenpaspoort bestellen. Huisdier registratie is belangrijk, een chip hond wordt anders gezien als een ‘hond uit buitenland’ en dat kan verschillende consequenties opleveren.

Een hond registreren of een kat chippen is dus iets wat u al ruim op tijd moet regelen. Een paspoort voor dieren verhuizen is mogelijk als uw dier gechipt is en alle noodzakelijke inentingen heeft gehad. Met een dierenpaspoort kan men vervolgens in het buitenland bij de douane of bij dierenartsen alle noodzakelijke gegevens inzien, zoals inentingen, de leeftijd en het ras.

Uitzonderingsgevallen bij huisdieren die naar het buitenland verhuizen

Een uitzondering kan worden gemaakt voor jonge dieren van onder de drie maanden. Informeer in dit geval zowel bij uw dierenarts als in het land van bestemming, want er is hierop geen eenduidig antwoord te geven. Ook kunnen in andere landen heel andere uitzonderingen bestaan, bijvoorbeeld dat uw hond altijd aangelijnd moet zijn of zelfs een muilkorf dient te dragen. In bepaalde landen moet u een aankoopbewijs van uw huisdier kunnen overleggen. Daarnaast komt het voor dat vogels in sommige landen geringd moeten zijn, met daarop een geboortejaar en een registratiecode.

Als baasje van een vogel dient u een zogeheten CITES-verklaring hebben, zodat u kunt aantonen dat het dier niet voor verkoop bestemd is. Er zijn landen waarbij naast het dierenpaspoort ook nog een speciaal gezondheidscertificaat is vereist.

Uw huisdier en een transport per vliegtuig, boot of auto

Voor zowel u als het huisdier is het meest meest wenselijk natuurlijk om een huisdier zelf mee te kunnen nemen, als dat is toegestaan. Dit alleen al vanwege het kostenplaatje van gespecialiseerd dierenvervoer is vrij prijzig en uiteraard een stressvolle belevenis voor het dier. Vaak zien we dat dieren een kalmerend middel krijgen toegediend vlak voor de reis, om de ergste stress te kunnen wegnemen. In het geval van een boot of vliegtuig raden we u aan een rechtstreekse vlucht te boeken. Bij vervoer over de weg i het zaak de snelheid constant te houden en niet te gaan inhalen.

Verschillen met dieren verhuizen binnen de EU en buiten de EU

Honden, katten en fretten dienen gechipt te zijn met een NDG chip of een duidelijk leesbare tatoeage hebben. Daarnaast gelden de benodigde vaccinaties, die minimaal 21 dagen voor het vertrek dienen moeten zijn ingespoten. Niet tijdig chip registreren betekent dat uw dier niet de grens over mag, want de NDG registratie is verplicht!

Vier belangrijke zaken om rekening mee te houden bij een buitenlandverhuizing buiten de EU:

  • Bij landen buiten de EU kan het raadzaam zijn om informatie op te vragen bij de ambassade. Regels kunnen soms op korte termijn wijzigen, bijvoorbeeld als er in een land plotseling een verhoogde dreiging is van een dierziekte.
  • Bedenk dat u ook te maken heeft met de wetgeving van de landen waar u slechts doorheen trekt om bij uw bestemming te komen.
  • Ook zijn er landen die eisen dat u maanden voorafgaand aan de internationale verhuizing een bloedtest moet laten uitvoeren om nogmaals te controleren of uw dier immuun is voor rabiës.
  • Bij het vervoer van meer dan vijf dieren gaat de douane uit van commerciële doeleinden en kunnen regels veranderen.

Grote verhuizing

Kleine verhuizing

Zakelijke verhuizing

Verhuizing naar Engeland