Alles over onderwijs en emigratie

In dit blog geven we u graag tips en advies over internationaal verhuizen en onderwijs. Want elk gezin met minderjarige kinderen krijgt er mee te maken bij een emigratie: bij (tijdelijk) verhuizen naar een ander land moet u vanzelfsprekend ook weer een school in het buitenland zoeken. Hoe kunt u ontdekken wat passend onderwijs is per land en wat zijn de regels en voorwaarden? Kan uw schoolgaande kind Nederlandstalig onderwijs krijgen tijdens een kort verblijf, en kan een kind op school versneld een andere taal leren?

Ongeacht het nieuwe land waar uw gezin zich gaat vestigen, is de keuze vaak afhankelijk van deze factoren:

  • Wat is het budget van zowel uzelf als de school?
  • Wat is de geografische ligging van de school?
  • Welke voorwaarden worden aan zowel ouders als kinderen gesteld?
  • Gaat het om een tijdelijke of permanente vestiging van uw gezin? Bij een (eventuele) terugkeer wilt u natuurlijk niet dat uw kind een onderwijsachterstand heeft.
  • Wilt u onderwijs en opvoeding tweetalig?

Wat zegt de Nederlandse Leerplichtwet over kinderen en onderwijs bij emigratie?

Wie met minderjarige kinderen naar een ander land emigreert wordt geadviseerd ruim van tevoren contact op te nemen met een leerplichtambtenaar van de gemeente in uw Nederlandse woonplaats. Deze zal u verzoeken om bewijs dat uw kind of kinderen daadwerkelijk vanaf een bepaalde datum in het buitenland wonen.

Zodra een kind is uitgeschreven bij de gemeentelijke BRP (Basisregistratie Personen) valt een kind niet meer onder de Nederlandse Leerplichtwet en geldt de wetgeving voor onderwijs van het nieuwe land waar u zich gaat vestigen. Let op dat het niét of niet tijdig uitschrijven uit het BRP-register in de Nederlandse wetgeving in bepaalde gevallen wordt gezien als een strafbaar feit. Dit is onder meer het gevolg van het toegenomen aantal kindontvoeringen vanuit ons land van de laatste jaren. Gelukkig zal uw gemeente u welwillend van hulp zijn.

Is een NTC-school in een ander land geschikt voor uw kind?

In het buitenland is er een aantal landen waar basisonderwijs geheel in het Nederlands is, in spaarzame gevallen geldt dit ook voor voortgezet onderwijs. Er bestaan een ruime tweehonderd NTC-scholen buiten Nederland. NTC staat voor Nederlandse Taal en Cultuur. Dit staat voor een mix van een Nederlands en een lokaal gericht lesprogramma. Deze scholen staan onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie.

Een tijdelijke school in een ander land voor kinderen van expats

Bij een permanente vestiging is een lokale school vaak het beste, bij een tijdelijk verblijf valt de keuze vaak op een internationale of Engelse school. Hiermee heeft een terugkerend kind minder kans op een onderwijsachterstand.
Als u een expat bent en bijvoorbeeld voor twee of drie jaar in en ander land verblijft met uw kinderen, kunt u mogelijk gebruik maken van een internationale school voor kinderen van expats. Afhankelijk van de wet- en regelgeving in het land van keuze, zijn er opties voor particulier onderwijs, thuisonderwijs, onderwijs in een volledig Nederlandse klas en afstandsonderwijs. Bedenk dat het onderwijsniveau bij een lokale school in EU-landen vaak redelijk tot goed is, maar in landen in Azië of Afrika kan dit nogal variëren.
Realiseer dat Nederlandse diploma’s, zeker bij vakopleidingen, niet altijd worden erkend in andere landen. In die gevallen is vaak bijscholing of zelfs herscholing nodig.

Meer advies of extra informatie over de keuze van onderwijs in het buitenland voor uw kinderen?

Dit blog van internationaal verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer is erop gericht om u zo goed mogelijk van dienst te zijn bij vestiging in het buitenland en dus ook een daarbij behorende schoolkeuze voor uw kind. Omdat wij graag meer willen bieden dan alleen maar een verhuizing, treft u op deze website veel nuttige informatie. Zo kunnen wij ons voorstellen dat u behalve uw kinderen ook vragen heeft over de verhuizing van uw huisdier. Zeer gewaardeerd is onze verhuischecklist die u hier kunt downladen, bestemd voor alle fases van een internationale verhuizing. Mocht u nog meer informatie of een goed advies willen ontvangen voor verhuizen naar het buitenland en alles dat daarbij komt kijken, neem dan gerust contact met ons op.

Grote verhuizing

Kleine verhuizing

Zakelijke verhuizing

Verhuizing naar Engeland